Medical College

Самбірський фаховий
медичний коледж

Комунальний заклад Львівської обласної ради

Самбірський фаховий
медичний коледж

5-й день челенджу: ВПЛИВ ХАРЧУВАННЯ НА ГОРМОНАЛЬНИЙ ПРОФІЛЬ ЛЮДИНИ

Контроль над харчовою поведінкою здійснюється завдяки інтеграції різних сигналів, які надходять від багатьох систем організму людини, зокрема ендокринної системи, яка виробляє гормони. Високий рівень гормону стресу – кортизолу,  може підвищити рівень інсуліну, приводячи до падіння рівень цукру у крові, що спонукає потяг до солодкої  їжі з високим вмістом жиру. У довготривалій перспективі це може призвести до зайвої ваги, високого тиску, діабету, постійної втоми та проблем із концентрацією. Коли люди відчувають стрес, то схильні їсти щось швидке і шкідливе, вважаючи, що така їжа принесе заспокоєння і комфорт, хоч насправді це не так. Кортизол діє спільно з серотоніном – нейромедіатором, який бере участь у харчових імпульсах. У випадках інтенсивного й повторюваного стресу цей гормон викликає підвищення рівня греліну (гормону голоду), збуджуючи апетит, призводячи до небажаних перекусів, тяги до жирної та солодкої  їжі.  Дефіцит серотоніну може призвести до занепокоєння, депресії або інших порушень психічного здоров’я. Але це працює в обидва боки: як стрес впливає на харчування і спосіб життя, так і харчування та спосіб життя можуть впливати на стрес.

У сьогоднішньому відеоролику студенти групи 2-А фр ознайомлять вас із дієтичними прийомами, які можна застосовувати, щоб зменшити стрес та перейти на режим правильного харчування.

Щоб переглянути відео перейдіть за покликанням:

https://youtu.be/MCKvS6K6cNA